KALMAR LEXIKON

EN UPPSLAGSBOK OM KALMAR KOMMUN FRÅN FÖRR TILL NU

Wampetits, Istvan, 1903–1993, var fotbollstränare i ›Kalmar FF i två perioder, 1951-1958, samt i ›Kalmar AIK 1958. W kom till Sverige och Degerfors IF 1937 från Ungern där han hade varit både spelare och tränare i bl.a. Debreceni VSC.  Efter en skada övergick W till att bli  tränare. Därpå tränade W flera allsvenska klubbar och förde 1953 upp Kalmar FF i Allsvenskan, där laget ett tid var i ledningen. 1939 och 1944-1945 var W tränare för det svenska landslaget. W, med smeknamnet Wampan,  arbetade på Sparbanken, innan han övertog en tobaksaffär på ›Kvarnholmen. Supporterklubben Kalmarbygdens idrottsvänner satsade pengar för att knyta W till Kalmar FF.

LLj

Wetterberg, Olof, 1745–1803, spegelmakare och svärdfejare. W fick privilegier i Kalmar 1787. Produktionen var omfattande och bestod främst av skulpterade och förgyllda väggspeglar i gustaviansk och sengustaviansk stil. Speglarna signerades OWB och med Kalmar hallrätts sigill. Efter W:s död övertog änkan verkstaden och produktionen minskade avsevärt för att slutligen upphöra 1810.

IB

Weüdel, Axel, tidigare Pettersson, 1867–1945, metallarbetare, fackföreningsman och uppfinnare, född i Kalmar. W var en av stadens fackliga pionjärer och  i en numera försvunnen lokal på Lindölundsgatan 3 försökte han organisera arbetarna. Han startade den första studiecirkeln i Kalmar 1892. W var Kalmars representant i Folkriksdagen 1893 i kampen för Allmän Rösträtt. Han började som gelbgjutare i Hägerbaums verkstad och därefter som lärling och mekaniker i ›Lindstedts Gelbgjuteri. Efter att ha arbetat både i yrket och fackligt i Malmö och Stockholm skickades W av den socialdemokratiska partiledningen 1898 för att organisera de svenskspråkiga arbetarna i storfurstendömet Finland, som då tillhörde Ryssland. Han var en lysande talare, blev Svenska Arbetareförbundets förste ordförande i Finland och organiserade insmuggling av bl.a. agitationslitteratur till Sankt Petersburg. Efter en tid på Åland flyttade W till Nya Zeeland 1904, därefter till Australien och 1919 vidare till Indianapolis i USA där han arbetade i bilindustrin både som uppfinnare och fackligt till sin död. En kort gata i Kalmar har uppkallats efter honom liksom den kommunala vuxenutbildningen, Axel Weüdelskolan.

IB/GM

White socks jazzband bildades på en trädgårdsfest 1996. Orkestern döptes när man vid en repetition upptäckte att alla hade vita tubsockar. W har uppträtt under bl.a. Mönsterås bluesfestival och deras genre är omodern dansmusik och hitlåtar från 1920-talet, populärt kallad för gladjazz.