KALMAR LEXIKON

EN UPPSLAGSBOK OM KALMAR KOMMUN FRÅN FÖRR TILL NU

Detta uppslagsord har ännu ingen text. Välkommen att skicka in er egen.

{slide=För att skicka in Synpunkter/Text Klicka här!}

Läckeby är en tätort 14 km nordväst om Kalmar i Åby socken med 890 invånare (2006). I L finns ›Åby kyrka, församlingshem, äldreboende, förskola och skola med låg- och mellanstadium, idrottsplats, livsmedelsbutik, bygdegård, hembygdsmuseum, brandstation och några mindre företag. L ligger på gränsen mellan Möreslätten och skogsbygden och har sitt ursprung i en bondby som redan på 1200-talet fick en kyrka vid en vägkorsning. Den nutida tätorten växte upp efter att ›Kalmar-Berga Järnväg stod klar 1897. Ett stationshus och ett järnvägshotell byggdes då på Lilla Vångersläts mark, men stationen fick namn efter det största godset i grannskapet, Läckeby slott. Ett villasamhälle växte sen fram på båda sidor om järnvägen och med verksamheter som träförädling, virkeshandel och handelsträdgårdar samt hantverk, handel och småföretag. Efterhand har dessa verksamheter minskat eller försvunnit. Många Läckebybor pendlar numera till arbetsplatser utanför L.

Läckeby GoIF fick sitt namn 1936 och har sitt ursprung i Maltorps IF, bildad 1930. Fotboll står på programmet med A-, B-lag och ett antal lag för flickor, pojkar och även för blandat flickor-pojkar. Åbyvallens idrottsplats stod klar 1961 och utvidgades 1980 med en träningsplan. Isrink finns, som L vill utveckla till en allplan.

Läckeby Skytteförening bildades år 1900 och har omfattande ungdomsverksamhet. L bedriver träning i korthållsskytte på ›Skogstorp skyttecenter och luftgevärsskytte i luftvapenhallen på Skälby.

Lagström, Ove, 1929–1949, konstnär, uppvuxen och död i Kalmar. L började inte teckna och måla på allvar förrän han måste avbryta skolgången på grund av den sjukdom som ändade hans liv. Den första skissboken med naturstudier är från 1946. 1948 är det produktiva och mognandets år. Från 1949 finns endast teckningar och ett par ofullbordade oljemålningar. En minnesutställning ägde rum på Kalmar Konstmuseum 1953 och omfattade nästan 100 verk, varav sju skulpturer. I katalogen till utställningen skrev konstkritikern Torsten Bergmark att under den korta tid som stod till buds har hans konst hunnit beskriva en utveckling som har ett helt livs konsekvens och slutna rytm. Intervallerna är bara så mycket kortare. Han experimenterade och sökte nya formella uttrycksmöjligheter.
JRm