KALMAR LEXIKON

EN UPPSLAGSBOK OM KALMAR KOMMUN FRÅN FÖRR TILL NU

Idrottsskolan är en verksamhet som ›IFK Kalmar startade 1987. Den vänder sig till både pojkar och flickor i första klass. Barnen får under två terminer prova på både idrottsliga och kulturella aktiviteter i tre veckor per aktivitet. Syftet är att ge barnen möjlighet att prova på så många aktiviteter som möjligt och därmed hjälpa dem in i föreningslivet och till en meningsfull fritid. Följande föreningar är nu engagerade: ›Kalmar Tennisklubb, ›Dansklubben Spinnrockarna, ›Triangelteatern, ›Tallhagens scoutkår, ›Kalmarbygdens Fältrittklubb, ›Kalmar AIK (handboll), ›Friskis & Svettis, ›IFK Kalmar (fotboll) och ›Kalmar Konståkningsklubb.
BB


IF Kalmar hockey bildades 2000 och organiserar nu (2011) ishockeyspel i Kalmar. Föregångare till denna klubb var en sektion inom ›Kalmar FF, som började med sporten 1946 på initiativ av inflyttade fältflygare på F12. Kända ishockeyprofiler har varit Jan Cederblad med landslagsmeriter, Ivar Iffe Lundqvist och Putte Hallberg. Därpå bildades Kalmar HC 1968 som gjorde konkurs 1999/2000. Följande år startades I för att ge barn och ungdomar i åldern 6-16 år möjlighet att spela ishockey. Ännu en klubb bildades 2001, Kalmar Knights, för seniorspelare. I utvidgade 2008 i samförstånd med Kalmar Knights sin verksamhet till att gälla även äldre juniorer och seniorer. Den första ishockeyrinken anlades utomhus i Cellgraven söder om fängelset. År 1962 invigdes en ishockeyrink med ismaskin invid Sporthallen. Den försågs med väggar och tak 1981. Därpå höjdes standarden efter hand och den fick namnet Iffe-hallen. Ännu en ishall stod färdig 2011.

GM

IFK Berga. Föreningen bildades 1933 i stadsdelen Berga i Kalmar. Från början hade föreningen flera idrotter på programmet, bl.a. fotboll, bordtennis och friidrott. Bandy spelades på Bergavikens is fram till 1960-talet. Numera står endast fotboll på programmet. Från början spelades hemmamatcherna på Gröndal och efter att Funkaboskolan invigts 1935 användes Funkabovallen fram till 1960-talet. Under Funkabotiden hade föreningen sin klubblokal och sitt materialförråd i en liten stuga på den plats där S:ta Birgittakyrkan nu ligger. På 1960-talet anlades Bergaviks Idrottsplats i kanten av Bergaviken, och där har föreningen sin hemmaplan. Där finns tre 11-mannaplaner och ett flertal mindre planer samt klubbstuga och kansli. A-laget spelar i division III (2009.
BB

IFK Kalmar bildades 1970 och har sitt ursprung i Kalmar Godtemplares IF, som då tillhörde logen 109, IOGT. Vid starten bedrevs främst handboll, fotboll och gymnastik inom ›Kalmarkorpen. Fotboll har varit föreningens huvudsakliga verksamhet, men man driver även ›Idrottssskolan. Från början var det herrfotboll som stod på programmet och när damfotboll tillkom 1972 var föreningen pionjär i Kalmar. Sedan 2003 är det en ren damfotbollsklubb. A-laget spelar i division II (2009). Föreningen bedriver verksamheten på Gröndals Idrottsplats i centrala Kalmar. I samband med nedläggningen av F12 år 1985 köptes nuvarande klubbhus av ›Kalmar Flygklubb och placerades på Gröndal. Byggnaden har sedan byggts om och till i flera etapper.
BBIFK Kåremo bildades 1945 och fick Ekebergs idrottsplats i Slakmöre som sin arena 1952, där ett båtsmanstorp tjänade som omklädningslokal. Nya utrymmen tillkom 1959 i en barack, vilken 1985 ersattes med en ny byggnad. Med stöd av TV-laget med Bengt Bedrup och Leif “Loket” Olsson som domare drog klubben ihop 3 000 kronor, vilket finansierade ett helt nytt klubbhus, invigt 1998. Förutom herrlag finns ungdomsverksamhet och i samarbete med Blomstermåla IK flick- och damlag under beteckningen BK Stranda.